DELİLER TERK ETTİĞİ GÜN ŞEHİRLER YOK OLACAK…!

DELİLER TERK ETTİĞİ GÜN ŞEHİRLER YOK OLACAK…!
DELİLER TERK ETTİĞİ GÜN ŞEHİRLER YOK OLACAK…!

Translate

8 Haziran 2015 Pazartesi

Ne eller var.,


image
Konuşan Eller gördüm. Yürüyen eller gördüm. Davul çalan, flüt üfleyen eller gördüm. Kanat olup uçuran, yüzgeç olup yüzdüren eller… Bilgelik hamurunu pahalı parfümlerle yoğuran eller gördüm. Merhamet mermerinden heykeller yontarken sağılmış ak sütü bakraçtan döken eller gördüm. Rahimden can üfleyip gırtlaktan kan akıtan eller gördüm. Kibir sabunundan sevgi köpürten eller gördüm. Orlon iplerle örüldükçe yağlı ilmek dokuyan, saf alkolle yıkandıkça irin biriktiren, dokundukça uzaklaşan, ısındıkça buz kesilen eller gördüm.
 Ne eller var. 
His kaçırtan, gün söndüren, ateş çiğneyip kül tüküren eller var. Fal bakılan eller, kaderin çizildiği eller. Kader çizen eller. Öyle eller var ki; gerçeklik havuzunda boşalanı mı dersin, ölüm kalım kumarında ceketinin cebine maça as saklayanı mı dersin… Ne eller var; çiçek koparanı mı dersin, at kamçılayanı mı dersin. Bazı eller gördüm ümük sıkıyordu. Bazı eller gördüm bir yakaya yapışmıştı. Bazı eller gördüm ferman imzalıyordu. Bazı eller gördüm yara kaşıyor, bazısı da doğruluk tarlasına beton döküyordu. Selam için uzanınca mendil tutuşturulan eller de var. Kendi tırnağını yiyen eller de var. Kırış kırış eller var. Sargı bezlerinden tanınmayan eller var. Akıl ülkesinde çıldıran eller var. En ufak hatasında kendi kendini ele veren eller var. Kendiyle el ele tutuşan eller var. Çok azlar.
image

Günüydü. Sordu hesabını.


Görsel
Karınca kulağı kadar hassastı teni. Uzağına düşen damlanın serinliği kemiğine işliyordu. Bol bir kazağı vardı üstünde. Kazağının tenine değmediği yerleri üşüyordu sırtının. Karnına çekti dizini. Elleri birbirine sarıldı. Nefesini koklatıyordu avuçlarına. Burnunun ucunda donuk bir ıslaklık… Daha da sokuldu kendine. Erimiş demir kadar hassastı kulağı. Sayıları giderek artan ve her düşüşü bir bebeğin ölümünü andıran yağmur damlalarının sesi sağır edebilirdi kulaklarını. Çığlıklar sızıyordu sırtını dayadığı

6 Haziran 2015 Cumartesi

Uzayda nasıl çocuk yetiştirilir?

Rocket Man adlı şarkısında Elton John, “Mars çocuk yetiştirilecek yer değil” diyordu.
Fakat insanlar önümüzdeki 50 yıl içinde Mars’ta koloniler kurmayı hedefliyor. Belki de daha sonra nükleer yakıtla çalışan uzay gemilerine binip kuşaklar boyu sürecek yolculuklarla daha uzak gezegenlere de gideceğiz.
Bu seferlerin başarılı olması için bu uzun yolculuklarda çocuk sahibi olmak gerekecek.

Gebelik sorunu

1 Haziran 2015 Pazartesi

Hayvanlar enfeksiyonla nasıl baş ediyor?

İnsan hastalıklara karşı sürekli mücadele ediyor. İnsanın bakteri, virus ve diğer parazitlere karşı yürüttüğü bu mücadele çok eskilere dayanıyor ve açlık, kuraklık, yırtıcı hayvanlar kadar evrim üzerinde etkide bulunuyor.
Hayvanlar da elbette benzeri tehlikelerle karşı karşıya. Fakat onlar enfeksiyon ve hastalıklara karşı insandan çok daha önce çeşitli koruma mekanizmaları geliştirmiş. Şimdi bunlardan bazılarını ele alalım.
Somon balıkları küçükken deniz bitlerine karşı korumasız oluyor ve yaraları kolayca enfeksiyon kapıp ölebiliyorlar. Fakat somonlar daha küçük çöpçü balıklarıyla ortaklığa girip bu balıkların deniz bitlerini yemeleri yoluyla kendilerini temiz tutabiliyorlar.
1990’larda Norveç’te somon balığı çiftliklerinde yapılan bir deneyde, bir çöpçü balığının 100-150 somonu temiz ve sağlıklı tutmak için yeterli olduğunu gösterdi.

Karıncaların 'sosyal bağışıklığı'

Dağ illüzyonu: Bu resimde yanlış olan ne?

Himalaya doruklarının tesadüfi çekilmiş bu fotoğrafı ilginç bir illüzyonu barındırıyor.
Bu fotoğrafa baktığınızda olağandışı bir şey görüyor musunuz? Uzaktaki iki doruğa yakından bakınca bu dağların şeffaf olduğunu göreceksiniz.
Bu fotoğrafı Himalaya gezisinde göz uzmanı Thomas Carlson çekti. Öylesine etkilenmişti ki araştırmacı arkadaşı Susan Wardle ile birlikte i-Perception adlı dergiye bu görsel etkinin neden oluştuğuna dair bir makale kaleme aldı.

Hayatımızın en parlak dönemi hangisidir?

Yaşlanma kaçınılmaz bir inişe geçiş midir, yoksa beklenmedik avantajları da var mıdır?
Arada bir endişelendiğiniz oluyor mu hayatınızın en güzel dönemi geçip gidiyor diye?
Bazıları hayat 40’ında başlar diyor, bazıları ise orta yaşın 50’li yaşlarda başladığına inanıyor. Peki, doğrusu nedir? En iyi yaş hangisidir?
Tıp literatürünü inceleyerek hafızadan cinselliğe kadar insanın yaşamı boyunca geçirdiği değişimi ele aldığımızda karşılaştığımız verilerin bir kısmı oldukça şaşırtıcıydı.

Fiziksel performans

The downsides of being beautiful

Can you be too beautiful? It is hardly a problem that most of us have to contemplate – as much as we might like to dream that it were the case.(Getty Images) (Credit: Getty Images) When treating people for pain, doctors tend to take less care over the more attractive people Yet the blessings and curses of beauty have been a long-standing interest in psychology. Do those blessed with symmetrical features and a striking figure live in a cloud of appreciation – or does it sometimes pay to be plain? Combing through decades of findings, social psychologists Lisa Slattery Walker and Tonya Frevert at the University of North Carolina at Charlotte havereviewed all the evidence to date – and their conclusions are not what you might expect. (Getty Images) (Credit: Getty Images)At the most superficial level, beauty

Türkiye'nin Ezber Bozan Haber Gazetesi: Oy kullanırken tercihimizi tetikleyen faktörler

Türkiye'nin Ezber Bozan Haber Gazetesi: Oy kullanırken tercihimizi tetikleyen faktörler: İnsan mantıklı düşünüp karar vererek mi oy kullanır? Her zaman değil. Psikologlar tercihlerimizin sandığımız kadar kendi kontrolümüzde ol...

İnsan mantıklı düşünüp karar vererek mi oy kullanır? 


 Son haberler.Spor, Finans, Kültür Sanat Magazin, Ekonomi, Dış Haberler, Politika Haberleri - - - - facebook, Instagram, internet, Pinterest, sosyal medya, Twitter, vine

E-kitap okumak 'uykuya ve sağlığa zararlı'

Yatma vakti geldiğinde, elinizde bir elektronik kitapla (e-kitap) battaniyenin altına kıvrılmış "bir şeyler okuyayım" diyorsanız aslında uykunuza ve sağlığınıza zarar veriyor olabilirsiniz.
Uyarıyı, Harvard Tıp Fakültesi'ndeki Amerikalı doktorlar yapıyor.
Araştırma ekibi, uyumadan önce ışık yayan e-kitap okuyanlarla, kâğıt baskı kitapları okuyanları kıyasladı.
Araştırmacılar, uyku kalitesini bozan ve ertesi sabah kişinin daha yorgun kalkmasına neden olan e-kitapları okuyanların uykuya dalma sürelerinin de kitap okuyanlara göre daha uzun olduğunu ortaya çıkardı.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı