DELİLER TERK ETTİĞİ GÜN ŞEHİRLER YOK OLACAK…!

DELİLER TERK ETTİĞİ GÜN ŞEHİRLER YOK OLACAK…!
DELİLER TERK ETTİĞİ GÜN ŞEHİRLER YOK OLACAK…!

Translate

16 Ağustos 2017 Çarşamba

Sokak Lezzetleri

İşte simidinden midyesine, dönerinden bozasına kadar yıllardır süregelen sokak kültürünün sembolleri... 


  • SİMİT
    Sokakların baş tacı, peynir-çay ikilisinin vazgeçilmezi, arka fonda martı sesleri, yöreden yöreye değişen gevreği... Aynı tezgahı poğaça, açma gibi
    alternatifleriyle paylaşsa da simit, her zaman önceliğini koruyabiliyor. 
  • MISIR
    Lezzetinin mevsimi olmayan, seçeneklerini günden güne çoğaltan süt mısır. Haşlama, közleme, baharatlı ve bardakta sunulan çeşitleriyle sahil kenarlarında sıklıkla yeniliyor. 
  • KAĞIT HELVA
    Sıra sıra paket içerisinde, arasında ince tabaka ballı kaymağıyla çocukların hatta kimi zamanda yetişkinlerin atıştırmalık tatlısı. Arasına dondurma koyarak satışa sunma fikri ise çok eski olmamakla beraber yaz aylarında oldukça tüketiliyor. 
  • DONDURMA
    Zamanla renk ve aroma değiştirdi, ancak klasikleşmiş bir hali var ki o da Kahramanmaraş dövme dondurma. Tezgahlarında satıcılarının türlü oyunlarla görsellik sergilediği dondurma, orkidenin salep yapılırken tesadüfen keşfedilmesiyle bulunuyor.
  • KOKOREÇ
    Ana maddesi bağırsak olan, içinde hayvansal iç yağların da bulunduğu lezzetlerimizden biri. Tercihen kokusunun bastırılması adına bol kekik ve çeşitli baharatlarla ekmek arasında yerini buluyor. Seveni olduğu gibi sevmeyenine de sıkça rastlanan kokoreç, hijyen sebebiyle çoğu zaman tartışmalara da yol açabiliyor.
  • PAMUK ŞEKER
    Sokakların rengi... Asıl rengi beyaz, ancak daha çok pembe rengiyle biliniyor. Su, şeker, gıda boyasıyla elde ediliyor. Rengiyle cezbederken, boyutuyla da göz dolduruyor. Çocukların peşinden koştuğu pamuk şeker, ağza atıldığında anında eriyor. 
  • KUMPİR
    Ateşte közlenen ya da fırında pişirilen patateslerin ikiye açılarak tereyağı ile karıştırılmasıyla elde ediliyor. İçerisine zeytin, sosis, kısır, yoğurt gibi farklı yiyeceklerin de eklenmesiyle hazırlanıyor. Kumpirin tarihi eskilere dayanmıyor olsa da günümüzde fazlasıyla tüketiliyor. Kumpirin gözde semti ise Ortaköy.
  • WAFFLE
    Çikolataseverlerin aşkı waffle, hamur üstüne meyve, çikolata, şekerleme çeşitlerinden oluşuyor. Kumpirin olduğu yerde waffle da genellikle bulunuyor. 
  • BALIK EKMEK
    Eminönü denilince tarihi tekne balıkçıları, balık ekmek denilince Eminönü... Birbirleriyle özdeşleşen ikililerden. Teknelerde bulunan büyük ızgaralarda sıra sıra uskumrular, dumanıyla kokusunu hissettirirken turistler dahil olmak üzere birçok kişiyi kendine çekmeyi başarıyor.
  • DÖNER
    Büyükçe şişin üzerine dövülmüş etlerin dizilmesiyle, odun ateşi karşısında usulca pişen ve dünyada birçok yerde yer alan geleneksel lezzetlerimizin ilk sıralarında yer alıyor. Bilmeyeni ya da sevmeyeni yok diyebilecek kadar az bulunur. 
  • MİDYE
    Seyyar tezgahlarda limon eşliğinde ayaküstü yemeye doyulmayan, dolması ve tavasıyla, diğer bir ismi ile istiridye. İstanbul sokaklarının olmazsa olmazları arasında...
  • PİLAV
    Tane tane dökülen pirincinden midir, yoksa insanı kendine çeken tereyağı kokusundan mıdır bilinmez ama kendisini iştahla yedirdiği doğru. Üzerinde nohut, tavuk seçenekleri de bulunuyor. Pilav arabalarının camları sıcağından buhar olup görünmese de lezzeti kokusuyla dışarıya çıkıyor. Yıllardır en bilindik durakları ise Unkapanı ve Beyoğlu. 
  • KÖFTE EKMEK
    Maç öncesi ya da maç sonrası stadyum çevresinde yerini alır. Sadece stadyum değil, festivallerin de gözdesi olabiliyor. Halk arasında 'tükürük köfte' diye de adlandırılır.
  • LOKMA
    Hazırlanan hamur karışımının bol yağda kızartılıp şerbetlenmesiyle elde ediliyor. Şekli çoğunlukla ceviz büyüklüğündeki yuvarlaklardan oluşuyor ve halka şeklinde de tercih ediliyor. Sokak tatlısı lokma, eski zamanlarda düğün, bayram hatta adak olarak da dökülüyor. 
  • ELMA ŞEKERİ
    Elmalar cam şekeri ve karamelle kaplanıyor ve herkesin çocukluk unutulmazları arasında yer alıyor. Sokakta kağıt helva, pamuk şekerle birlikte satılırken, artık günümüzde daha çok marketlerde bulunuyor.
  • TURŞU SUYU
    Turşu kavanozlara girmeden ve bu kadar çeşitlenmeden önce mahalle aralarında seyyar arabalarda ya da küçük dükkanlarda satılıyordu. Bugün hala Fatih, Unkapanı, Eminönü, Beyoğlu'nda bulunan seyyar turşucular bardaklarla acılı turşu suyu satıyor.
  • MACUN
    Osmanlı'nın geleneksel şekeri. Kıvamıyla yenilmesi zor olabiliyor ancak farklı renkleriyle dikkat çekiyor. İçeriğinde birçok malzeme kullanılıyor. Tarihte ilaç olarak da kullanıldığı söyleniyor. Günümüzde sıkça rastlayamadığımız macun, özellikle Ramazan aylarında, Sultanahmet Meydanı'nda görülebiliyor. 
  • BOZA
    Tarihten bugüne bilinen serüveniyle kış mevsiminin bilinen en eski Türk içeceğidir. Boza, darı irmiği, su ve şekerden elde ediliyor. Eski İstanbul sokaklarında gelenek haline gelen bozacılar, sokaklarda kısmen de olsa hala yankı bulabiliyor. Oldukça koyu kıvamdaki bu içecek, üzerine leblebi ve tarçın konularak tüketiliyor.
  • KESTANE
    Diğer bir ismi ile eskilerin 'soba üstü'. Kış mevsimi geldiğinde hemen hemen her sokakta bulabileceğimiz dumanı üstünde mis gibi kokan yemişi. Kendin pişir, kendin ye usulüyle evlerde yapıyor olsak da yiyenlerin dediğine göre közde yapılanın tadı bir başka...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı